CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

Turistička organizacija grada Prijedora

 

U okviru manifestacije "Prijedorsko kulturno ljeto 2017" na malom prijedorskom trgu dana 27. i 28. jula Turistička organizacija grada Prijedora organizovala je jedanaestu etno izložbu "Zlatne ruke Potkozarja". Cilj ove manifestacije je očuvanje i njegovanje kulture, tradicije i običaja naroda Potkozarja, a svake godine ovu manifestaciju koja je pored prodajnog, imala i takmičarski karakter, posjete mnogobrojni Prijedorčani i posjetioci grada Prijedora.

Ove godine na manifestaciji učešće su uzela udruženja, radionice i 30-ak pojedinaca koji se bave izradom rukotvorina i suvenira. 

Tročlani žiri u sastavu Milenko Radivojac, Stana Marinović i Mesud Hodžić imao je težak zadatak da odabere najbolje eksponate, a zbog ujednačenog kvaliteta ponuđenih eksponata i uređenosti štandova, odlučili su se da dodijele pet ravnopravnih nagrada  za originalni eksponat i dva priznanja za najuređeniji štand.

Tako su za najoriginalniji eksponat priznanjem i novčanom nagradom od 100 KM nagrađeni: ručno izrađen nakit sa epoksi smolom Dejane Vujnović, rad u drvetu kraljevska stolica Mladena Stakića, goblen Bogorodica Trojeručica rad Vesne Došen, članice Kola srpskih sestara, heklana haljina Rajke Kremić, te muška i ženska košulja iz Ukrajinskog udruženja „Kozak“.

Najljepše uređen štand imali su Zaštitna radionica Prijedor i Udruženje „Neven“ koji su dobili priznanje i novčanu nagradu od 50 KM.

Dana 27.07.2017. godine organizovan je i direktan prenos  same manifestacije na radiju Republike Srpske gdje su učestvovali brojni sagovornici i učesnici u kulturno-umjetničkom dijelu programa, odnosno: gradonačelnik Prijedora, g-din Milenko Đaković. direktor Turističke organizacije grada Prijedora, direktor Nacionalnog parka "Kozara", KUD "Kozara", dragotinjski knez, etno grupa "Vile Petrova", ženska vokalna grupa KUD-a Milan Egić, Amila Memić – sevdalinka, humorista Izet Zubanović.

  

 

Projekat „Izviđačka staza na području NP Kozara“ podrazumijevao je izradu i postavljanje 10 info tabli na lokalitetu „Kotlovača“ kod planinarkog doma „Klekovača“ u NP Kozara, kao i izradu i postavljanje  nastrešnice i klupa za odmor. Kutak na kojem je postavljena navedena staza će se  koristiti za časove u prirodi ili različita takmičenja za djecu, a svaka tabla je jedna izviđačka tema, pa tako imamo: istorijat Odreda, tipove logorske vatre, kako bezbjedno paliti vatru i osigurati prostor vatrišta, kako pakovati ranac, mjesto i način podizanja šatora, orjentacija u prirodi pomoću priručnih sredstava, pročišćavanje vode i pravljenje filtera za vodu, čvorologija, putni znaci i pravila ponašanja na izletu.

Osim osnovnog cilja projekta, a što je edukacija djece, ovaj projekat je značajan i za promociju kulturne i prirodne vrijednosti, te volonterizam. U okviru ovogodišnjeg mota Svjetskog dana turizma „Putuj, uživaj, poštuj“, u organizaciji Turističke organizacije grada Prijedora i Odreda izviđača "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora realizovana je promocija projekta „Izviđačka staza“, akcija čišćenja i jednodnevni izlet za članove uduruženja slijepih, slabovidnih i invalide rada.

Projekat je realizovan u saradnji sa OI „Dr Mladen Stojanović“, PD „Klekovača“ i NP „Kozara“.

    

U Prijedoru je otvoren „Park knjige“ koji je jedinstveni vodič kroz turističko, kulturno i tradicionalno bogatstvo grada na Sani.

Park knjige postavljen je na prostoru ispred Turističke organizacije i Gradske čitaonice i obuhvata publikacije koje Turistička organizacija promoviše na sajmovima turizma u okruženju.

U knjigama je predstavljen grad Prijedor tematski sa slikama, književni susreti na Kozari, kultura i kulturno nasljeđe, potkozarska trpeza, lovni i ribolovni potencijali, turistički vodič grada Prijedora, flora i fauna Nacionalnog parka Kozare i aktivan odmor i rekreacija.

     

 

NAJNOVIJE VIJESTI i DOGAĐAJI

6. Kozarski MTB Maraton - 20.08.2017. godine
Read More +
15 avgust 2017 by TOPD, in VIJESTI

6. Kozarski MTB Maraton - 20.08.2017. godine

Održana jedanaesta etno izložba
Read More +
24 jul 2017 by TOPD, in VIJESTI

Održana jedanaesta etno izložba "Zlatne ruke Potkozarja"

Realizovan projekat
Read More +
24 jul 2017 by TOPD, in VIJESTI

Realizovan projekat "Izviđačka staza na području NP Kozara"

TOP