CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

Turistička organizacija grada Prijedora

Postavljena nova planinarsko-turistička signalizacija na pješačkoj stazi Rajkovići-Kozarački kamen-Mrakovica

Uz finansijsku pomoć Turističke organizacije grada Prijedora i Gradske uprave tokom 2018. godine urađen je projekat po kojem je izrađena signalizacija koja je postavljena na stazu u junu i julu 2019. godine.  Novourađenom signalizacijom u NP Kozara zamijenjena  je postojeća izblijedjela i dotrajala stara znakovna signalizacija na jednoj od najatraktivnijih staza u NP koja vodi od naselja Rajkovići preko vidikovca Kozarački kamen do Mrakovice u dužini od 10 km.

Od naselja Rajkovići (275 m.n.v) uz potok Urmovac preko par mostića staza vodi do najpoznatijeg vidikovca na Kozari, Kozaračkog kamena (658 m.n.v), odakle se pruža izuzetan panoramski pogled na okruženje. Do samog kamena sa lokaliteta Žežanica vode dva smjera, jugozapadni i sjeveroistočni, oba su iste dužine i iste težine za savladavanje. Sa Kozaračkog kamena, staza nastavlja pored stijene vidikovca Sokolina (666 m.n.v) koji je tik uz Kozarački kamen, te dalje kroz listopadno-četinarsku šumu preko Jasika (714 m.n.v.) i Bešića poljane (784 m.n.v) do protivpožarne osmatračnice na Poljani (741 m.n.v) sa koje se može uživati u pogledu na okolinu. Dalje staza vodi kroz slikovite pejzaže preko izletišta Glavuša / Glavina (793 m.n.v) i Gavrinog kalema (750 m.n.v) do Mrakovice (806 m.n.v).
Mrakovica je zaravnjeni plato u centralnom dijelu Nacionalnog parka na nadmorskoj visini od 750 do 806 m. Svi turističko-ugostiteljski i kulturno-istorijski sadržaji Nacionalnog parka Kozara nalaze se uglavnom na tom lokalitetu. Zbog svog položaja većina putnih komunikacija, pješačkih i biciklističkih staza sa Mrakovice disperzno se šire po dubini parka, a sve te putne komunikacije ili staze vode do najatraktivnijih mjesta u parku (izletišta, vidikovci, izvorišta, pećine, planinarski domovi...). Opisana staza spada u red srenje teških staza, a za njeno savladavanje potrebno je oko 3 časa hoda sa kraćim odmaranjima u jednom smjeru.
Osnovni cilj uređenja staze i signalizacije na njoj je promocija turističkih, prirodnih i kulturno-istorijskih potencijala Nacionalnog parka Kozara, Grada Prijedora i svih lokalnih zajednica koje graviraju planini Kozari.

      

 

 

NAJNOVIJE VIJESTI i DOGAĐAJI

Odgođena manifestacija
Read More +
14 jul 2020 by TOPD, in VIJESTI

Odgođena manifestacija "Zlatne ruke Potkozarja" 2020. godine

U Nacionalnom parku
Read More +
14 jul 2020 by TOPD, in VIJESTI

U Nacionalnom parku "Kozara" postavljena signalizacija na dvije pješačke staze

Svake nedjelje redovna autobuska linija od Prijedora do Mrakovice
Read More +
18 jun 2020 by TOPD, in VIJESTI

Svake nedjelje redovna autobuska linija od Prijedora do Mrakovice

TOP