CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

Istorijat Prijedora

Mada je Prijedor varoško naselje novijeg doba, njegova bliža okolina bila je naseljena još u davna vremena praistorije, na ostrvu Svinjarica, odjeljenom od kopna rukavcem rijeke Sane, Berekom. Na širim prostorima grada evidentirana su nalazišta rimskih i srednjevijekovnih naselja.
U okolini Ljubije pronađeni su brojni spomenici iz rimskog doba koji svjedoče o naseobinama iz tih vremena i proizvodnji gvožđa, kao i podaci da se gvozdena ruda sa prijedorskih kopova, pretopljena u topionicama, koristila za kovanje oružja rimskih legionara. Prijedor se, prvi put pominje u istorijskim dokumentima krajem XVII vijeka, u pismima grofa Adama Bećanija za vrijeme tzv. Bečkog rata (1683 – 1699) kao zemljana utvrda.
Vjeruje se da je ime dobio od riječi „pridor“ ili „prodor“. Prema narodnom predanju, Sana je nekada tekla nešto južnije, ispod samih brda, tokom vremena promjenila je tok, „pridrijela“ ili „prodrla“ u polje nešto sjevernije i taj predio je nazvan Pridor ili Prodor. Veoma brzo Prijedor je postao značajan trgovačko – zanatski centar zahvaljujući rimskim putevima i plovnosti rijeke Sane kao i željezničkoj pruzi u Bosni i Hercegovini, izgrađenoj 1873. godine.
Epidemije kuge i kolere nisu zaobišle ni ovaj grad, zatim, početkom XX veka, grad je izgorio u velikom požaru, pa su austro – ugarske vlasti donijele prvi urbanistički plan, davne 1901. godine, kad je Prijedor izgrađen kao savremeno naselje. 

TOP