CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

Kultura i umjetnost

Kultura obuhvata čitav niz kulturnih djelatnosti. Ta aktivnost se odnosi na njegovanje tradicije i kulturno - graditeljskih vrijednosti; zatim na rad kulturno - umjetničkih društava, pozorišnu, muzejsku i kinematografsku djelatnost, razne kulturne manifestacije, umjetnički amaterizam i druge oblike. U ovoj oblasti su u Prijedoru postignuti, relativno, zadovoljavajući rezultati.

Sadašnji nosioci razvoja kulture u gradu su Muzej Kozare, Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“, Gradsko pozorište, “Gallery ‘96”, ali i kulturna-umjetnička društva na području Prijedora.

 

Muzej Kozare je jedno od središta kulturnog života na ovim prostorima. Prva muzejska postavka datira od 1895. godine. Tada je muzej bio smješten u objektu “Kapetanov konak” (današnji tenis klub). Muzej se od 1983. godine nalazi u sadašnjem objektu i bavi se proučavanjem i očuvanjem kulturnog nasljeđa ovog kraja. Ovdje su svoja djela izlagali i čuveni autori Milić od Mačve, Radovan Kragulj, Sreten Stojanović, Branko Miljuš, kao i mnogi drugi. 

 

Pozorište Prijedor osnovala je 1954. godine grupa entuzijasta, zaljubljenika u pozorišnu umjetnost. Prijedorsko pozorište je i prije rata bilo poznato u BiH po izuzetnom kvalitetu svojih umjetničkih izvedbi. Donedavno amatersko, danas ima status gradskog pozorišta. Pozorišni radnici ovog grada bili su začetnici Festivala pozorišta Republike Srpske pod nazivom "Kočićeva srpska scena".

 

Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" raspolaže knjiškim fondom od oko 40.000 naslova i predstavlja nezaobilaznu instituciju u obrazovnom procesu prijedorskih srednjoškolaca, ali i u procesu dodatnog obrazovanja eksperata u pojedinim oblastima. Biblioteka je organizator brojnih političkih i književno naučnih tribina. Osnovana je kao Opštinska narodna biblioteka i nalazi se u zgradi muzeja Kozare. 

 

Gallery '96 je najmlađa kulturna ustanova u gradu, nastala saradnjom opštine Prijedor, gradova Trenta iz Italije i Karitasa iz Hamburga. Za kratko vrijeme stekla je ogromnu afirmaciju priređujući izložbe značajnih autora, koncerte klasične muzike i promocije knjiga.

 

"Spomen kuća porodice Stojanović" je izložbeni prostor članova porodice Stojanović, prije svega doktora Mladena, narodnog heroja, legende ovog kraja i legat akademika Sretena Stojanovića, začetnika moderne jugoslovenske skulpture.

 

 

 

 

 

 

 

 

TOP