CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

GRAD PRIJEDOR

Prijedor danas

Danas, prema procjenama na području grada Prijedora živi oko 110.000 stanovnika (132 st/km2), od čega 48% čini gradsko, a 52% seosko stanovništvo. Prema podacima gradske službe za društvene djelatnosti, na području grada Prijedora 1991. godine živjelo je 49.454 Bošnjaka (43,97%), 47.754 (42,46%) Srba, 6.300 (5,60%) Hrvata i 8.971 (7,98%) stanovnika koji su se izjasnili kao ostali.

Prirodno kretanje i biološka reprodukcija (obnavljanje) stanovništva imaju veliki značaj za društveni, ekonomski i prostorno demografski razvoj, za vitalne, egzistencijalne interese svake zemlje i naroda. U periodu od 1999. godine do 2002. godine uočljive su negativne tendencije u kretanju stanovništva u gradu Prijedoru. To se prije svega ogleda u padu nataliteta i povećanju mortaliteta. Uzimajući u obzir da sklapanje brakova u toku perioda od 2002. godine ima blagi rast, a da su razvodi brakova u značajnom padu, to je u narednom periodu za očekivati jačanje pozitivnih tendencija u kretanju stanovništva u gradu Prijedoru. Na teritoriji Prijedora je trenutno nastanjeno oko 17 000 izbjeglih lica i 24.000 povratnika. Na teritoriji grada žive i narodi drugih nacionalnosi kao što su Česi, Rumuni, Sloveni, Ukrainci, Romi i dr.
Prijedor je najvećim dijelom svog razvoja karakterisan kao trgovačko središte, a tome je doprinijela činjenica da je ubrzaniji razvoj grada uslijedio nakon izgradnje željezničke saobraćajnice koja je povezivala Banjaluku i Zagreb 1873. godine.
Snažan razvoj grad je doživio nakon Drugog svjetskog rata, a nosioci razvoja bili su Rudnici željezne rude Ljubija i Fabrika celuloze i papira Celpak. Izuzetno atraktivan potencijal za različite oblike zajedničkih ulaganja sa partnerima koji žele ući u procese ekonomskih ulaganja na ovim prostorima predstavljaju značajna ležišta mineralnih sirovina te mineralnih voda Rudnika Ljubija.

 

TOP