CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

NACIONALNI PARK KOZARA

EKO CENTAR LJEKARICE

Vodič kroz Prijedor

NACIONALNI PARK KOZARA
VIŠE INFORMACIJA +

NACIONALNI PARK KOZARA

Centralni dio Kozare je 1967. godine proglašen Nacionalnim parkom sa površinom od 3.494, 51 ha. Posmatrano geografski obuhvata prostor od 44° 59' 00''˛ do 45° 3' 30''˛ sjeverne geografske širine i od 16° 51' 00'' do 16° 55' 00'' istočne geografske dužine po Griniču.Ovo područje se odlikuje umjereno-kontinentalnom klimom. Prema meteorološkim podacima srednja julska temparatura vazduha iznosi 21,10 C. Ukupno trajanje toplog perioda, koji se može smatrati dužinom vegetacionog perioda, traje od maja do sredine oktobra.Osnovni razlog za proglašenje “Nacionalnog parka Kozara” je bio istorijski aspekt vezan za događaje iz II Svjetskog rata, a s ciljem zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozare.

RIJEKA SANA
VIŠE INFORMACIJA +

RIJEKA SANA

Sana izvire iz tri jaka kraška vrela, na kraškoj visoravni kod sela Donja Pećka - Jasenovi Potoci, u blizini Šipova. Nakon, otprilike, 1,5 km ova tri vrela se spajaju u jedan tok. U donjem toku, od izvora pa sve do Ključa, Sana je veoma hladna i čista rijeka. U toku od Ključa do Sanskog Mosta se može okarakterisati kao prelazna rijeka i u tom dijelu toka, u mjestu Vrhpolje, Sana prima svoju najveću pritoka, rijeku Sanicu koja dotiče iz pravca Grmeča. Od Sanskog Mosta pa dalje, Sana gubi sve odlike kraške rijeke i poprima odlike normalnog riječnog toka.Sve do Prijedora, tok rijeke Sane zadržava pravac od juga prema sjeveru. U Prijedoru Sana pravi ugao od tačno 90 stepeni i otiče na zapad prema Novom Gradu. 300m prije nego što promjeni tok prema zapadu, u Sanu se ulijeva njena desna pritoka Gomjenica.

EKO CENTAR LJEKARICE
VIŠE INFORMACIJA +

EKO CENTAR LJEKARICE

Eko-centar «Ljekarice»se nalazi između Banja Luke i Prijedora, južno od Omarske. Od Prijedora je udaljen 30 km, a od Banja Luke je udaljen 40 km. Eko-centar sa raznovrsnim sadržajima i bogatom ponudom omogućava razvoj različitih vidova turizma. Plivanje i razni vidovi rekreacije na vodi su sastavni dio turističke ponude Eko-centra ″Ljekarice″.Od 10 postojećih jezera jedno je posebno uređeno za kupanje. Pored osvježenja u vrelim ljetnim danima, kupanje i sportske aktivnosti na vodi imaju veliki značaj za posjetioce. Centar se odlikuje čistom vodom i vazduhom koji su važan dio turističke ponude Centra. Bazeni u prirodnom okruženju, u sastavu Eko centra ″Ljekarice″, pružaju izvanredne mogućnosti kvalitetnog aktivnog odmora.

Izlestišta

TOP