CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

NACIONALNI PARK KOZARA

NACIONALNI PARK KOZARA

NACIONALNI PARK KOZARA

NACIONALNI PARK KOZARA

NACIONALNI PARK KOZARA

NACIONALNI PARK KOZARA

NACIONALNI PARK KOZARA

NACIONALNI PARK KOZARA

Vodič kroz Prijedor

Nacionalni park Kozara

Centralni dio Kozare je 1967. godine proglašen Nacionalnim parkom sa površinom od 3.494, 51 ha. Posmatrano geografski obuhvata prostor od 44° 59' 00''˛ do 45° 3' 30''˛ sjeverne geografske širine i od 16° 51' 00'' do 16° 55' 00'' istočne geografske dužine po Griniču.Ovo područje se odlikuje umjereno-kontinentalnom klimom. Prema meteorološkim podacima srednja julska temparatura vazduha iznosi 21,10 C. Ukupno trajanje toplog perioda, koji se može smatrati dužinom vegetacionog perioda, traje od maja do sredine oktobra.Osnovni razlog za proglašenje “Nacionalnog parka Kozara” je bio istorijski aspekt vezan za događaje iz II Svjetskog rata, a s ciljem zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozare.

Umjereno-kontitentalna klima, veliki broj sunčanih dana i pitomi planinski vrhovi - vidikovci sa kojih se vide Gradiška, Prijedor, Dubica i ostala okolna mjesta, daju posebnu vrijednost ovoj planini. Na području Nacionalnog parka nalaze se izvori većih potoka i rijeka (Mlječanice, Moštanice, Kozaračke rijeke-Starenice) što NP "Kozara" čini orohidrografskim čvorištem istoimene planine. Centralni dio Nacionalnog parka i planine Kozare zauzima područje Mrakovice, na kojem se prostire nekoliko zaravnjenih platoa visine od 700-800 metara. To je zaštićena zona (prvi stepen zaštite).
“Nacionalni park Kozara” je član Federacije nacionalnih parkova Evrope - EUROPARC. U sastavu Nacionalnog parka “Kozara” na Mrakovici nalazi se memorijalna zona, izgrađena je u znak sjećanja na borce koji su izgubili život u II Svjetskom ratu. Sastoji se iz memorijalnog spomenika, muzeja i memorijalnog zida na kome su ugravirana imena poginulih boraca. Jezgro kulturnih i istorijskih sadržaja Nacionalnog parka "Kozara" čini spomenički kompleks na Mrakovici, čiji autor je vajar Dušan Džamonja.

 

Tradicionalna književna manifestacija koja se održava u septembru svake godine "Književni susreti na Kozari " i na kojoj se, već decenijama, najboljim književnim stvaraocima, uručuje nagrada koja nosi ime pokojnog pjesnika, Skendera Kulenovića, autora Stojanke majke Knežopoljke, centralna je kulturna manifestacija koja obogaćuje kulturni život Nacionalnog parka.
Od  proljeća 2003. godine u NP "Kozara" se organizuju prigodne manifestacije kojima se obilježava međunarodni Dan zaštite planinske prirode i Dan  Nacionalnog parka  "Kozara", 8. juni.

 

Nacionalni park "Kozara"  domaćin je velikih skupova koji se organizuju na Mrakovici povodom obilježavanja prigodnih datuma - Prvog maja–praznika rada, 9. maja - Dana pobjede, 4. jula - Dana borca, i sl.
Koncepcija Nacionalnog parka, zasnovana na prezentaciji, isključivo, istorijskih sadržaja. Prirodno naslijeđe postaje okosnica turističke ponude. Idealan prirodni prostor Nacionalnog parka iskorišten je za kreiranje zdravstveno-rekreativnih pješačkih tura. Posjetilac koji se želi zadržati na prostoru Parka, uživajući u prelijepim pejsažima i vidikovcima, a istovremeno poboljšati svoju psihofizičku kondiciju, može učestvovati u izletima po teritoriji NP "Kozara" .
Pješačke rute:
Mrakovica - Glavuša - Bešića poljana (45 min. pješačenja),
Mrakovica - Bešića poljana -Kozarački kamen (90 min. pješačenja),
Mrakovica - Šibovac - Vitlovska - Pašini konaci (2 sata pješačenja),
Mrakovica - Šibovac - Mala Mlječanica - Ribnjak kod Banje Mlječanice (4 sata pješačenja),
Mrakovica - Razboj - Gola planina - Previja -Šupljikovac - Vidova voda – Mrakovica (6 sati pješačenja).

U Nacionalnom parku "Kozara" je uspostavljanjen Info centar koji pruža osnovne informacije posjetiocima Parka u vezi sa:
- organizovanim izletničkim programima,
- raspoloživim smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima,
- programskim aktivnostima NP “Kozara”.

TOP